keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kotoisasti Senaatintorilla

Hieno tulla juhlimaan Helsingin ytimeen!

Senaatintori onkin meille eteläpohjalaisille oikein kotoinen paikka. Enkä tarkoita sitä, että osa esi-isistämme marssi samalle torille kesällä 1930 Vihtori Kosolan perässä. Vaan sitä, että Senaatintori on täynnä samaa antiikin arkkitehtuurin perintöä kuin pohjalaistalot. Löytyy keltaisia päätykolmioita ja valkoisia pylväitä. Mukava on myös katsoa aikaa valtioneuvoston linnan kellosta, jonka ilmajokelainen Könnin Jaakko kävi asentamassa paikalleen vuonna 1922.

Helsingin empirekeskustaa rakennettiin aikoinaan 25 vuotta. Se on kyllä aika kauan, mutta meillä meni Kyrönjoen tulvien kanssa vielä kauemmin. Kyrönjoen tulvasuojelutyö on Suomen historian pitkäaikaisin yhteen maaliin tähdännyt yhtäjaksoinen rakennustyö, 39-vuotinen urakka. Mutta mahtavia ja avaria paikkoja molemmat – Kyrönjoki ja Senaatintori.

Keisari Aleksanteri halusi rakentaa Senaatintorin ympäristöstä uuden Aleksandrian, ja Carl Ludvig Engel toteutti tuon ajatuksen oikein hyvin. Sen jälkeen tässä maassa on saatu aikaan vain yksi yhtä laaja yhden arkkitehdin piirtämä julkisten rakennusten ryhmä. Se on Seinäjoen kulttuuri- ja hallintokeskus, johon kuuluu kuusi Alvar Aallon rakennusta.

Senaatintorilla on uusi Aleksandria ja Seinäjoen Kansalaistorin ympärillä aukeaa tämän ajan Akropolis. Seinäjoella kukkula on tosin pienempi kuin Ateenassa, ja väkeäkin on Kansalaistorilla vähemmän kuin Senaatintorilla 7.-9. kesäkuuta, jolloin me tulemme taas tälle maan tärkeimmälle aukiolle, nyt aivan sopuisalla mielellä.










Anssi Orrenmaa
Senaatintorin juontava niksologi

maanantai 28. toukokuuta 2012

Aikuisten muskarit tarjoavat uusia kokemuksia musiikin parissa

Oletko aina halunnut kokeilla viulunsoittoa? Kiinnostaako kantele ja yhteissoitto? Tule siis mukaan aikuisten instant-muskareihin Pikkuusen Häjympiin Pitoihin! Muskareissa pääset tutustumaan viuluun ja 5-kieliseen kanteleeseen ryhmäopetuksen keinoin ammattiopettajien johdolla.

Muskareihin voivat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat musiikista kiinnostuneet, omia soittimia tai ennakkotaitoja ei tarvita. Noin 45 minuutin pituisissa sessioissa otetaan haltuun soittimen perustaidot ja keskitytään sen jälkeen musisoimiseen. Kantelistit ehtivät muskarisession aikana soittaa useammankin kappaleen. Viulistit osaavat soittotunnin jälkeen takuuvarmasti soittaa Tuiki tuiki tähtösen.

Pohjanmaan taidetoimikunta ja Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön Folkpolis-hankkeen tuottamat aikuisten kantele- ja viulumuskarit lanseerattiin ensimmäistä kertaa 16.5 Seinäkuun yössä. Silloin ensimmäiset innokkaat pääsivät osallistumaan muskareihin ja saivat kokemuksia yhteismusisoinnin iloista. Pikkuusen Häjymissä Piroissa muskareita on tarjolla kahtena päivänä, joten mahdollisuuksia on osallistua vaikka molempien soittimien ryhmiin.

Aikuisten muskarit järjestetään Cafe Agria -kulttuurikahvilassa, joka löytyy Tuomiokirkon kirkkotasanteelta.

Muskareiden aikataulu on seuraava:
to 7.6 klo 17-18 kantelemuskari
to 7.6 klo 18-19 viulumuskari
pe 8.6 klo 17-18 kantelemuskari
pe 8.6 klo 18-19 viulumuskari

Kanteleryhmään mahtuu 10 ja viuluryhmään 8 soittajaa. Paikkoja voi varata etukäteen sähköpostitse piia.kleemola-valimaki@minedu.fi (viulistit) ja silja.palomaki@siba.fi (kantelistit).


















Piia Kleemola-Välimäki
Säveltaiteen läänintaiteilija, MuT
Pohjanmaan taidetoimikunta